Αντίγραφο του Αντίγραφο του Αντίγραφο του K2 Categories

Άρθρα ταξινομημένα ανά ημερομηνία: Σεπτέμβριος 2010

ΤΟΙΧΙΟ (Τοιχόλιστα)

Δημοσιευμένο στην κατηγορία Χωριά

Γεωγραφικά: το Τοιχιό απέχει μόλις 8 χλμ. από την πόλη της Καστοριάς, και είναι ένα από τα χωριά που έχουν πολλούς μόνιμους κατοίκους. Ο οικισμός είναι δίπλα στην λίμνη και οι καλλιέργειες του ποτίζονται από αυτή. Τα μήλα είναι ένα προϊόν που καλλιεργείται κατά κύριο λόγο στην τοποθεσία που βρίσκεται το Τοιχιό και τα γειτονικά χωριά που βρέχονται από την λίμνη.


ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ (Κοντορρόπη)

Δημοσιευμένο στην κατηγορία Χωριά

Ιστορικά: Στη Μεταμόρφωση βρίσκουμε έναν από τους πιο παλιούς και σχεδόν διατηρητέο ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα. Ο ναός αυτός, βυζαντινού ρυθμού, είναι χτισμένος τον 8ο αιώνα και λέγετε πως ανήκει στο μοναστήρι που υπήρχε τότε στην περιοχή.

ΦΩΤΕΙΝΗ

Δημοσιευμένο στην κατηγορία Χωριά

Ιστορικά: Ο οικισμός έχει απομεινάρια της βυζαντινής εποχής, ένα από αυτά είναι ο ναός του Αγίου Μηνά με μοναδικές βυζαντινές αγιογραφίες. Ένα άλλο μνημείο του παρελθόντος είναι η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου χρονολογείται κάπου στα μέσα του 1800. Τέλος, από την νεότερη ιστορία, θα πρέπει να αναφέρουμε πως οι κάτοικοι του χωριού είναι πρόσφυγες από τον Πόντο. Άνθρωποι που βρέθηκαν σε μια νέα πατρίδα, για να συνεχίσουν τη ζωή τους μετά από ένα ξεριζωμό που υπέστησαν και αναγκάστηκαν να εγκατασταθούν σε ένα τούρκικο τσιφλίκι όπως ακριβώς παρέδωσαν τις δικές τους περιουσίες στους Τούρκους που έζησαν κάτι ανάλογο.

ΣΙΔΗΡΟΧΩΡΙ (Σίστεβο)

Δημοσιευμένο στην κατηγορία Χωριά

Ιστορικά: το Σιδεροχώρι τοποθετείται χρονολογικά στον 5ο αι. μ.Χ., στην περιοχή Λογγάς υπάρχει ένα μισογκρεμισμένο κάστρο, για το οποίο δεν έχουμε ακόμη συγκεκριμένες αναφορές από την ομάδα αρχαιολόγων που έκανε την πρώτη μελέτη του χώρου. Τα σπίτια του οικισμού είναι πλίνθινα του 1900 όπως και σε άλλα κοντινά χωριά της περιοχής. Σύμφωνα με μαρτυρίες, επί τουρκοκρατίας το χωριό κινδύνεψε να καεί από τους Τούρκους όμως ο προστάτης του Άγιος Νικόλαος (1800) το προστάτεψε και γι αυτό οι κάτοικοι ακόμη και σήμερα θεωρούν το ναό θαυματουργό.

ΖΟΥΖΟΥΛΗ

Δημοσιευμένο στην κατηγορία Χωριά


Ιστορικά. Το χωριό ιδρύθηκε κάπου ανάμεσα στα 1600 – 1700, επί τουρκοκρατίας. Οι τότε κάτοικοι του χωριού ήταν νομάδες από την ορεινή Ναυπακτία, τα Χάσια, τα Γρεβενά και τη βόρειο Ήπειρο. Οι άνθρωποι αυτοί βρέθηκαν εκεί διωγμένοι από τους Τούρκους. Το χωριό, οι κάτοικοι αλλά και η τοποθεσία έπαιξαν ιδιαίτερο ρόλο στον Ελληνό – Ιταλικό πόλεμο.

ΧΡΥΣΗ (Σλάτινα)

Δημοσιευμένο στην κατηγορία Χωριά

Γεωγραφικά: Η Χρυσή είναι ένα ακόμη χωριό, που βρίσκεται κρυμμένο μέσα στα δάση και τα βουνά του Γράμμου, απέχει 50 χλμ. από την πόλη της Καστοριάς και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1050 μ. Γεγονός που κάνει το χωριό να είναι κέντρο συγκέντρωσης για πολλούς ορειβάτες αφού, μόλις λίγα
μέτρα έξω από αυτό οριοθετείτε η περιοχή των Αρρένων. Μία περιοχή την οποία η φύση φρόντισε να την προικίσει με πολλές ομορφιές όπως, την υπέροχη λίμνη

ΕΠΤΑΧΩΡΙ (Μπουρμπουτσκό)

Δημοσιευμένο στην κατηγορία Χωριά

Ιστορικα: Το Επταχώρι συνδέεται λόγο της τοποθεσίας του με το έπος του 40, η Τσούκα, οι Αρρένες και ο Αϊ Λιάς είναι κορυφές με ξεχωριστή σημασία για τους εναπομείναντες μαχητές του Ελληνό – Ιταλικού πολέμου και της νεότερης ιστορίας. Στην περιοχή μάλιστα υπάρχει και μνημείο των πεσόντων του πολέμου μεταξύ του 1940 – 49. Το όνομα του το πήρε από την συνένωση επτά χωριών, όμως η χρονολογία ίδρυσης του δεν μας είναι γνωστή.