ΝΕΟΛΙΘΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΑΥΓΗΣ


Μόλις το 2002, ήρθε στην επιφάνεια ο Νεολιθικός οικισμός, που βρίσκεται στην Αυγή. Η αρχαιολογική σκαπάνη ανακάλυψε, υπό την εποπτεία της αρχαιολόγου κυρίας Στρατούλη, έναν οικισμό 50 - 60 στρεμμάτων, που βρίσκεται σε μία λοφώδη περιοχή μόλις 500 μ. από το σημερινό χωριό. Η έκταση που γίνονται οι ανασκαφές, δεν ξεπερνά τα 2.000 τ.μ., όμως τα ευρήματα στον χώρο αυτό, έδωσαν αρκετές πληροφορίες για τον τρόπο ζωής των ανθρώπων του οικισμού..

Έτσι, ο οικισμός υπολογίζεται πως ιδρύθηκε 7.500 χρόνια πριν, και πως η ζωή σε αυτόν, διήρκησε περίπου 1.000 χρόνια. Περιμετρικά του οικισμού βρέθηκαν τάφροι, οι οποίες εκτιμάτε πως χρησιμοποιούταν για την προστασία του.
Η θέση στην οποία βρισκόταν ο οικισμός, είναι ημιορεινή και στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχουν κοιλάδες και παρόχθιες ζώνες. Τα υδρορέμματα που βρισκόταν στην περιοχή, προσέφεραν πλούσια βλάστηση αλλά και γόνιμο έδαφος για τις καλλιέργειες των κατοίκων. Έτσι, δεδομένης της γόνιμης τοποθεσίας, οι κάτοικοι ασχολούνταν με την γεωργία, κυρίως την καλλιέργεια οσπρίων και δημητριακών καθώς, και με την κτηνοτροφία.
Τα ευρήματα του νεολιθικού αυτού οικισμού, είναι οικιακά αντικείμενα (αγγεία, πολύχρωμα δοχεία, μπολ, κλειστά δοχεία με λαιμό), γεωργικά εργαλεία (λεπίδες δρεπανιών, μυλόλιθοι, πελέκεις), κοσμήματα, σφραγίδες και καρποί (σιτάρι, λαθούρι, φακή). Επίσης, έχουν ανακαλυφθεί φούρνοι, οικήματα και το σημαντικότερο όλων, είναι τα απομεινάρια ενός διώροφου οικήματος, του μοναδικού ίσως αυτής της εποχής.
Ιδιαίτερης σημασίας, είναι τα στοιχεία που έχουμε για τον τρόπο ζωής των ανθρώπων, για την οικιστική τους οργάνωση, τις τεχνικές δόμησης, την επεξεργασία και αποθήκευση των γεωργικών προϊόντων, τον εργαλειακό εξοπλισμό και την κόσμηση. Τέλος, από την μελέτη των ευρημάτων, οι αρχαιολόγοι μπορούν να διεξάγουν συμπεράσματα για την ταφική ιδεολογία και πρακτική, της νεολιθικής αυτής κοινωνίας.


 
Προβολή ΜΟΥΣΕΙΑ σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Περισσότερα στην κατηγορία αυτή: « ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟ ΔΑΣΟΣ ΝΟΣΤΙΜΟΥ